top of page

Duurzame vloer

Wij zien dat op het gebied van vloeren steeds vaker wordt gezocht naar duurzame opties, want bij een duurzaam leven hoort toch ook duurzaam woongenot!

Wanneer wij het hebben over een duurzame vloer dan kijken we naar bamboe, kurk en houten vloeren. Deze drie vloersoorten hebben een lange levensduur, zijn solide, degelijk en kunnen vaak nog bijgewerkt worden bij beschadigingen (niet altijd nieuwe planken nodig; met renovatie komen we ver). Ook de manier hoe deze vloeren vervaardigd worden heeft een duurzaam karakter. Lees hieronder per vloersoort meer over de duurzaamheid hiervan.

Kurkvloer, duurzame vloer

Kurk vloeren

Een groot voordeel en belangrijk duurzaamheids-aspect van kurk vloeren, is dat er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Kurkeiken kunnen gemakkelijk 200 jaar oud worden, en kunnen elke 9 jaar geoogst worden. De kurk is als het ware een laag om de stam heen, die er op een speciale manier van afgehaald kan worden. Hieronder zie je hoe de kurk er in de eerste drie oogst-stadia uit ziet. De eerste oogst (plaatje 1) vindt na ca. 25 jaar plaats, daarna zit er iedere keer ca. 9 jaar tussen. Lees er hier meer over: https://www.amorimcorkflooring.nl/oogst

Kurk oogsten voor vloer
Kurk in de eerste drie oogst-stadia

Voor het maken van kurkvloeren gaat onze leverancier heel ver in het kader van duurzaamheid. Zo wordt geen grondstof verspild, afval wordt hergebruikt. Het kurk oogsten gaat handmatig, dus geen vervuiling van machines, en de opslag- en verwerkingslocaties zijn dicht bij de oogst-locaties gesitueerd zodat er weinig verplaatsingen nodig zijn. Zie ook: https://www.amorimcorkflooring.nl/groen-productieproces

Bamboe vloeren

Voor bamboe vloeren wordt uiteraard wel gekapt. Bamboe groeit echter zo snel, dat binnen enkele maanden nieuwe bamboe planten uitgroeien tot een volwassen plant. Soms gaat dat zo snel dat de plant 1 meter per dag groeit! Binnen 5 jaar zijn deze nieuwe scheuten uitgehard en worden ze gekapt. Door de snelle groei van nieuwe scheuten gaat de omvang van een bamboe bos daarmee niet achteruit.


Recyclen van de bamboe vloer

Uiteraard hopen we dat u zo lang mogelijk gebruik maakt van uw bamboe vloer. Toch komt er een moment dat de vloer 'op' is. Het is goed om te weten, dat de bamboe vloer op dat moment gemakkelijk te recyclen is. Er kan bijvoorbeeld spaanplaat van gemaakt worden, maar het kan ook verbrand worden in een biomassa centrale voor de productie van groene elektriciteit. Hierdoor hoeven er minder fossiele brandstoffen te worden verbrand.

Houten vloeren

Dan zijn er natuurlijk nog houten vloeren, waar bomen voor gekapt worden. Door bewust te kiezen voor FSC-gecertificeerde vloeren, weten we dat de bomen die gekapt zijn, vervangen worden door nieuwe aanplant. Wel zo'n fijn idee!


Daarnaast, en dit geldt eigenlijk voor alle drie de vloersoorten hierboven, is duurzaamheid in de zin van een langere levensduur, ook een belangrijk aspect. Hoe langer een vloer meegaat, hoe lager de milieu-impact als gevolg van de vervanging van die vloer. Dankzij de hoge kwaliteit en stabiliteit van de vloeren die wij leveren, gaan de vloeren erg lang mee. Ook in dat opzicht is de vloer dus een duurzame keuze!


Hoe zit dit met vloersoorten als laminaat en pvc in combinatie met duurzaamheid? Ook deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Bij pvc- en laminaatvloeren ligt de levensduur aanzienlijk lager als bij de houten vloersoorten. Er moet dus op een kortere termijn weer een nieuwe vloer worden geplaatst, wat nieuwe productie en dus hogere milieu-impact veroorzaakt. Er zijn natuurlijk ook voor deze vloersoorten steeds milieu-vriendelijkere opties beschikbaar, maar qua duurzaamheid zullen ze het niet winnen van hout, bamboe en kurk.


Persoonlijk advies

In onze showroom in Middelburg kunt u dus voor veel duurzame vloeren terecht. Wij adviseren graag met betrekking tot een persoonlijke situatie, want geen huis en woonwens is hetzelfde. Komt u binnenkort langs om ons assortiment te bekijken?


Locatie showroom: Seisplein 5, Middelburg | De Klerk Parketvloeren

Commentaires


bottom of page