top of page

Transformeer je houten vloer: van schuren tot oliën

Ligt in jullie huis een houten vloer, maar vind je de kleur, of glanzende afwerking niet mooi? Voordat je de vloer er uit haalt of een andere vloer er overheen legt, bekijk dan ook eens deze transformatie van een houten vloer in Middelburg!


Na aankoop van de woning wilde de nieuwe eigenaar deze vloer graag opknappen. Er zat veel verkleuring in de vloer en de afwerking was vrij geel en erg glanzend. Tijd voor een complete metamorfose dus!


Voordat er geschuurd werd, was dit hoe de vloer er uit zag.

parketvloer renovatie
houten vloer met beschadiging

Allereerst werd natuurlijk de afwerklaag verwijderd door grondig te schuren. -- Deze schuurmachine is overigens ook te huur als je dit graag zelf zou willen doen! --

Alle plinten worden vooraf verwijderd zodat de randen en hoekjes mooi meegeschuurd kunnen worden. Het mooiste is om na zo'n project nieuwe (staande) plinten te plaatsen. Dit geeft het geheel net de mooie afwerking die het helemaal af maakt!

Houten vloer schuren in Middelburg
Parketvloer schuren in Zeeland

Zoals je kunt zien is het verschil met de originele afwerklaag al enorm. De vloer is na het schuren alleen wel heel kwetsbaar, want er zit nu geen beschermlaagje meer op.

Geschuurde houten vloer

Omdat de vloer best een stuk lichter mocht zijn, is gekozen voor de olie 'white 5%' van Rubio Monocoat. Dit merk heeft een grote variatie aan kleur oliën beschikbaar en is een bewezen bescherming van de houten vloer! De kleur white 5% bevat naast de sterke naturel olie, ook een klein deeltje wit. Dit zorgt voor een net iets lichtere opkleuring van de vloer ten opzichte van de natuurlijke kleur.

Kleurolie op de vloer - Klerk Vloeren Middelburg

De olie wordt vervolgens op de vloer aangebracht en in de vloer gewreven met een boenmachine. Deze machine gaat over het algemeen twee keer over de vloer heen voor een mooi egaal resultaat.

Olie boenmachine huren Middelburg

De groeven worden uiteraard ook uitgepoetst, zodat daar geen ophoping van olie achterblijft. Hiervoor kun je een multiglipper gebruiken, zoals te zien op de foto. Dit driehoekige instrument glijdt mooi door de groeven heen en verdeelt de olie gelijkmatig.

Multiglipper zorgt voor schone groeven na het oliën

Als laatste worden er nog wat details met de hand nagelopen indien nodig en wordt de vloer netjes achtergelaten zodat deze kan drogen en de afwerklaag kan uitharden.

Geoliede houten vloer

Kijk ook eens op onze instagram voor een filmpje van dit project: Bekijk hier!
Comentários


bottom of page